Διατροφή

Μελομακάρονα & Κουραμπιέδες, θερμίδες και ισορροπία!

December 31, 2017 00:01:33
Μελομακάρονα & Κουραμπιέδες, θερμίδες και ισορροπία!.

Τα Χριστούγεννα είναι πίσω μας, όμως η Πρωτοχρονιά και η γιορτή των Φώτων έρχονται και τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια καλά κρατούν. Καλεσμένοι, φίλοι, δώρα, συζητήσεις γύρω από το γιορτινό τραπέζι, συναντήσεις φίλων, συγγενών μετά από καιρό και στο επίκεντρο πάντα μία πιατέλα με τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα και κουραμπιέδες.



Μελομακάρονο ή κουραμπιές λοιπόν;;;;



Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά διότι παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και χωρίς βούτυρο, οπότε περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και επιβαρύνουν λιγότερο το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένα μέτριο μελομακάρονο αποδίδει 150 με 190 θερμίδες και περίπου 8 γραμμάρια λιπαρών, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους. Με μία γρήγορη ματιά στα συστατικά του, θα λέγαμε ότι το μέλι που περιέχουν είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος B που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ελαιόλαδο πλούσιο σε βιταμίνη Ε που δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σύμμαχο στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τέλος το πασπάλισμα τους με τα ευεργετικά καρύδια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμη περισσότερα οφέλη θα αποκομίσουμε εάν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και χυμό ή ξύσμα πορτοκαλιού πλούσιο σε βιταμίνη C, σύμμαχο του ανοσοποιητικού συστήματος.



Σε αντίθεση τα συστατικά του κουραμπιέ δεν παρουσιάζουν ιδιαιτέρως ευεργετικές ιδιότητες. Ένας μέτριος κουραμπιές αποδίδει περίπου 200 με 240 θερμίδες και 9 γραμμάρια λιπαρών, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους. Το βούτυρο με το οποίο παρασκευάζεται είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, βλαβερά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα, λευκή ραφιναρισμένη ζάχαρη και άχνη, πλούσια σε θερμίδες χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό. Την κατάσταση σώζουν τα αμύγδαλα, πλούσια σε βιταμίνη Ε με αντιοξειδωτική δράση ενάντια στην γήρανση των κυττάρων και μονοακόρεστα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σύμμαχο της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος.​​​​​​



Βέβαια οι γιορτές και οι απολαύσεις είναι κομμάτι της ζωής μας. Για το λόγο αυτό με λίγη προσοχή μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα χωρίς να φορτώσουμε το σώμα μας με περιττά κιλά κατά τη διάρκεια των εορτών. Καταναλώνουμε μικρά γεύματα μέσα στη μέρα, ενώ στα εορταστικά τραπέζια επιλέγουμε λαχανικά και λίγο ψωμί ή υδατάνθρακες γενικότερα, ως συνοδευτικό στο κρέας ή στο ψάρι. Αποφεύγουμε τα περιττά όπως είναι οι διάφορες αλοιφές και σάλτσες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά. Οι ξηροί καρποί και το αλκοόλ με μέτρο διότι αποδίδουν πολλές θερμίδες. Τέλος η κατανάλωση ενός μελομακάρονου σαν ενδιάμεσο σνακ μέσα στην ημέρα, θα μας δώσει την ικανοποίηση του γλυκού χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό μας. “Παν Μέτρον Άριστον” όπως έλεγαν και οι πρόγονοι μας και καλές γιορτές!



Γουβιανάκη Άννυ, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Msc, Yoga Instructor 500h RYT, Ενεργειακή θεραπεύτρια 



http://Ενεργειακή θεραπεύτρια https://www.facebook.com/yoganutritionenergy1512/