Διατροφή

Αντιμετώπιση του άγχους με σωστή διατροφή!

March 29, 2019 15:56:02
Αντιμετώπιση του άγχους με σωστή διατροφή!.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, η έλλειψη άσκησης, το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων, εξαντλούν τον ανθρώπινο οργανισμό, ρίχνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, πυροδοτούν οποιαδήποτε υπαρκτή γονιδιακή προδιάθεση και οδηγούν στην εμφάνιση νοσογόνων καταστάσεων, σε ψυχολογικό αλλά και σωματικό επίπεδο.



Η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Όταν το στρες στον οργανισμό μας είναι υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνουν και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, φθείροντας τον οργανισμό.



Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του στρες.



Τρυπτοφάνη



Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, επιφέροντας ηρεμία και καλύτερη ψυχική διάθεση. Φυσικές πηγές τρυπτοφάνης αποτελούν το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, τα λιπαρά ψάρια, το κοτόπουλο, η σόγια, το σπανάκι και οι μπανάνες.



Lactium



Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γάλα, η lactium, κατευνάζει το σώμα, μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Ένα φλιτζάνι γάλα είναι μία καλή επιλογή πριν τον βραδινό ύπνο.



Μαγνήσιο



Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, προλαμβάνει τι καρδιακές αρρυθμίες και διευκολύνει τον ύπνο. Η έλλειψη του προκαλεί, αϋπνίες, μυϊκές κράμπες, μυϊκό κάματο, στρες, πονοκέφαλο και καταθλιπτική διάθεση. Περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη), στους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, κάσιους, σπόροι κολοκύθας, σουσάμι, καρύδια, ηλιόσποροι), στη μαύρη σοκολάτα, στο γάλα και στο τόφου (τυρί σόγιας).



Ωμέγα-3 Λιπαρά οξέα



Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, παρέχουν προστασία στη λειτουργία της καρδιάς, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και τη διάθεση. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα και προστατεύουν τους νευρώνες από τις βλάβες που προκαλούνται από το χρόνιο στρες. Περιέχονται στα λιπαρά ψάρια (τόνο, σκουμπρί, σολομό, πέστροφα, σαρδέλα, ρέγκα), στο λιναρόσπορο και στα καρύδια.



Σύμπλεγμα Βιταμινών Β



Το σύμπλεγμα των βιταμινών B συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, απελευθερώνοντας ενέργεια στον οργανισμό από τον μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Μειώνουν το αίσθημα της σωματικής και ψυχικής κόπωσης, αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας και βοηθούν το σώμα να ανταπεξέλθει στο άγχος. Περιέχονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα δημητριακά και στα ζυμαρικά, στις πατάτες, στο ψάρι και στο κοτόπουλο.



Υδατάνθρακες



Η κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί στην παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή της τρυπτοφάνης από τον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της διεγείρει τη σεροτονίνη, επιφέροντας χαρά και ηρεμία στον οργανισμό. Επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και επίσης τα γαλακτοκομικά.



Υγρά



Το στρες αφυδατώνει τον οργανισμό. Η αφυδάτωση επιφέρει ζάλη, αδυναμία, σύγχυση και κόπωση. Προτείνεται καθημερινά, να γίνεται σωστή ενυδάτωση και αποτοξίνωση του οργανισμού, καταναλώνοντας την κατάλληλη ποσότητα αλλά και ποιότητα νερού.​​​​​​



Καταπολέμηση ελευθέρων ριζών που προκαλούν οξειδωτικό στρες στα κύτταρα του σώματος.



Τα μούρα προστατεύουν τον οργανισμό από το στρες σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση χάρη στη βιταμίνη C καθώς και στα ειδικά φυτοθρεπτικά συστατικά τους, όπως είναι οι ανθοκυανίνες. Τα άγρια μούρα, παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όπως και από τα καλλιεργούμενα βατόμουρα. Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, όπως οι κατεχίνες, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και των αρνητικών επιπτώσεων του στον εγκέφαλο.



Απαραίτητη είναι η αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης, καφεΐνης και αλκοόλ.



Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τις σωματικές στάσεις (asanas), τις αναπνευστικές ασκήσεις (pranayama), το διαλογισμό και τη βαθιά χαλάρωση, της Hatha Yoga, επιφέρουν αρμονία, ισορροπία, υγεία στο σώμα και το νου. Επίσης ο καλός ύπνος συμβάλλει στη μείωση του άγχους.



Γουβιανάκη Άννυ, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Msc, Yoga Instructor 500h RYT, Ενεργειακή θεραπεύτρια



https://www.facebook.com/yoganutritionenergy1512



Πηγή: 



https://www.bodyinbalance.gr/blog/antimetopisi-toy-aghoys-me-sosti-diatrofi?fbclid=IwAR0go77QcTt61fxStMJ79nYTh3PnROdsZVdeZw0W8LjNZaYJ8d7FxOILn5o